avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... > Privare de libertate de catre controlori
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

> Privare de libertate de catre controlori

Salutare,


Am si eu o nelamurire.


Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in interiorul mijlocului de transport in comun daca acesta refuza sa se legitimeze si nu are legimitatie de calatorie? Daca da pe ce articol?


Citez constitu?ia româniei

Articolul 23 al Constitutiei Romaniei, republicata, prevede ca libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile, iar retinerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai in cazurile si cu procedura prevazute de lege.

1. Retinerea

a) in ce situatii poate fi retinuta o persoana si cine poate dispune acesta masura preventiva:
- Masura preventiva a retinerii poate fi luata de organul de cercetare penala sau procuror fata de o persoana, daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala. Sunt indicii temeinice atunci cand din datele existente in cauza rezulta presupunerea ca persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala a savarsit fapta.
- De asemenea, masura retinerii se ia cand exista vreunul din cazurile prevazute in art.148 Cod procedura penala, oricare ar fi limitele pedepsei cu inchisoare prevazute de lege pentru fapta savarsita.

b) Durata retinerii
- Masura retinerii poate dura cel mult 24 ore. Din durata masurii retinerii se deduce timpul cat persoana a fost privata de libertate ca urmare a masurii administrative a conducerii la sediul politiei. in ordonanta prin care s-a dispus retinerea trebuie sa se mentioneze ziua si ora la care retinerea a inceput, iar in ordonanta de punere in libertate, ziua si ora la care retinerea a incetat.



In caz ca esti privat de libertate poti depunde o plangere si fara martori?


In caz ca sunt sechestrat pot apela la autoaparare sa ma eliberez? (impingere-lovire).
M-am gandit si eu de multe ori la asta. Chiar si jurisprudenta CEDO- care e inca si mai stricta privind privarea de libertate (de exemplu simpla chemare pentru declaratii si nelasarea martorului sa plece pana nu termina de declarat poate fi considerata privare de libertate)....dar chiar nu stiu ce sa zic. Care ar fi modalitatea de sanctionare a calatorilor fraudulosi in acest caz?

Probabil tocmai de aceea - procese cu daune mari, ca in sistemul lor - in tarile de inspiratie anglo in care am fost (Canada, UK, Hong Kong) plata calatoriei sau validarea abonamentului se face direct la sofer.....
La solicitarea reprezentanţilor corpului de control , călătorii sunt obligaţi să prezinte acestora titlurile de călătorie utilizate în acel moment. Posesorii de abonamente nominale sau legitimaţii nominale sunt obligaţi să prezinte la cererea acestora actele de identitate.

Persoanele care circulă fără titlu de transport valabil vor fi sancţionate de către reprezentanţii corpului de control prin plata suprataxei de călătorie, care este de 50 lei/contravenţie sau prin întocmirea procesului - verbal de contravenţie.

Corpul de control RATB este format din echipe de 2 - 3 controlori, în ţinută vestimentară tip , imputerniciţi să constate şi să sancţioneze contravenţiile din mijloacele de transport în comun, pe întreaga durată a prestaţiei efectuată de RAT.

Acestia se legitimează cu delegaţia nominală şi insigna de control cu număr de serviciu şi sunt obligaţi să înmâneze contravenientului identificat dovada de constatare .
In cazul neachitării pe loc a suprataxei de călătorie, plata se poate face în termen de 48 de ore, la oricare centru de emitere şi/sau reîncărcare carduri RAT.

Cardurile vor fi validate în aparatele special montate în acest scop, imediat după urcarea în mijlocul de transport. .

Contravaloarea taxei de călătorie dedusă odată cu validarea Portofelului electronic, dă dreptul la o singură călătorie, pe o semicursă, fără întrerupere, numai în vehiculul în care a fost validat.

Abonamentele şi legitimaţiile de călătorie se vor folosi numai în condiţiile pentru care au fost eliberate.

Cardurile nominale sau legitimaţiile de călătorie nominale nu pot fi transmise altor persoane.

Impotriva procesului - verbal de constatare a contravenţiei, întocmit pentru abateri de la regulile de călătorie în mijloacele de transport în comun, se poate formula contestaţie în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia.

Prin Decizia nr.953 din 19.12.2006, publicată în Monitorul Oficial nr.53 din 23.01.2007, Curtea Constituţională a constatat că prevederile art.32 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor sunt neconstituţionale.

In consecinţă, plângerile formulate împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiilor întocmite de agenţii constatatori R.A.T.B. se vor depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.

Contestaţia se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.


Da doamna Gabrielle, dar privarea de libertate fiind reglementata in Constitutie si Coduri transcede normele dintr-o lege de sanctionare a contraventiilor....teoretic nimeni nu poate fi privat de libertate decat in cadrul unui litigiu de natura penala....

Singurul argument PRO retinere este ca in mijlocul de transport NU te afli pe spatiul public ci in proprietatea Regiei de Transport....si tot asa cum agentii de paza de la un supermarket te pot retine, asa si controlorii....cu toate acestea, daca cobori din mijlocul de transport, NU ar mai trebui sa te poata retine....

:PSi ca sa ma contrazic eu pe mine, n-ar trebui sa te poata retine nici in mijlocul de transport, deoarece privarea de libertate poate actiona doar in cauzele penale iar nu in cele contraventionale!
Ar fi recomandat sa vedeti in legislatie nu numai drepturile ci si obligatiile cetatenesti.
Fara bilet/abonament esti calator fraudulos adica contravenient.
@alexchiciu
Stiu ce inseamna privarea de libertate. Problema se pune astfel: cum este perceputa aceasta de catre persoana care se afla in aceasta situatie. Eu am postat mai sus din Regulamentul controlorilor apartinand Regiilor Autonome de Transport.

Dar daca nu exista martori?:rolleyes:
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Lipsire de libertate?lamuriri razvypitesti razvypitesti Buna ziua, as vrea sa pun o problema in discutie pe care o avem mai multi cetateni din Pitesti legat de controlul care se efectueaza in mijloacele de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a retine persoane unpetru unpetru Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)